Blog #3 – Presentatie filmavond Gelders DOEK

Plots kwam daar een telefoontje van ene Klaas Arie. Of ik interesse had in het presenteren van de filmavond van Gelders DOEK in LUX Nijmegen. Zonder dat ik precies wist wat ik kon verwachten, besloot ik mezelf in het diepe te gooien en de uitnodiging met een gezonde spanning te accepteren.

Platform voor lokale filmmakers
Gelders DOEK is het platform voor cinema uit de regio Gelderland. Voor een paar tientjes per jaar support je lokaal filmtalent, kijk je online gratis films én mag je de filmavond bijwonen. Deze vindt de ene maand in Nijmegen en de andere maand in Arnhem plaats. Tevens sluit je je dan aan bij een gemeenschap van filmliefhebbers, regisseurs, producenten, acteurs en alle andere mogelijke filmische functietitels.

Voetbal is oorlog
De filmavond die ik mocht presenteren leek bijna op een speling van het lot. De hoofdfilm was namelijk de documentaire Voetbal is oorlog van Hans Heijnen. Een film die ik enkele maanden eerder met groot genoegen thuis op de bank heb bekeken. Ik was toen tijdens het kijken van de film oprecht gefascineerd door het verhaal van de Groesbeekse voetbalvereniging Achilles ’29, die gerund werd door de gepassioneerde familie Derks. Ook de inmiddels beroemde fragmenten van Eric ‘k*tkeeper/k*tkrant’ Meijers waren mij niet onbekend. En ik heb niet eens iets met voetbal.

De hoofdfilm werd vooraf gegaan door De Stip Gaat Mee, de afstudeerfilm van Jopke van den Berg.

Q&A met Jopke van den Berg

Q&A
Na afloop van de films hield ik telkens een Q&A met de makers voor de zaal. Tot ieders verrassing waren een aantal broers uit de familie Derks ook aanwezig. Ik betrok hen bij de Q&A en er ontstond een interessant gesprek tussen deze heren, Hans Heijnen en het publiek in de zaal. Toen een van de broers duidelijk aangaf dat hij vond dat zijn familie te negatief werd neergezet in de film, wat absoluut niet de bedoeling van de filmmaker was, viel het publiek de filmmaker bij door de familie juist te complimenteren met hoe zij met hart en ziel voor Achilles ’29 vochten. Die enorme passie is duidelijk zichtbaar in de film. Een compliment dat de broers naar eigen zeggen in Groesbeek nog nooit eerder hadden gehoord.

Q&A Voetbal is oorlog – de gebroeders Derks delen hun bevindingen over de film

Kortom, een boeiende en soms emotionele Q&A waar meer duidelijk werd over de creatieve keuzes die een filmmaker moet maken en hoe geportretteerden deze beslissingen vervolgens kunnen ervaren.

Vervolg?
Zo zie je maar, jezelf soms in het diepe gooien kan leuke ervaringen opleveren die je van tevoren niet kan bedenken. Ik hoop dan ook dat de presentatie van deze filmavond een vervolg krijgt. Het voelde nu in ieder geval al goed om de lokale cinema op deze manier een beetje te ondersteunen. Belangrijkste les van deze avond? Om een goede film te produceren hoef je niet per se in de Randstad te zijn. Dat kan gewoon prima in je eigen dorp.