Blog #1 – En… Actie!

Deze welbekende kreet van een filmregisseur hoop ik volgend jaar in het echt te horen, tijdens de opnames van een film waarvan ik het scenario geschreven heb. Mijn eerste filmscenario. Met een tweede filmscenario al in de maak mag ik dan ook heel voorzichtig zeggen dat het schrijven van filmscenario’s mijn nieuwe hobby is waar ik nog veel van hoop te leren. Hoe komt iemand nu tot zo’n (misschien te) ambitieuze hobby?

Tijdens mijn werkzaamheden als docent Marketing & Media ontmoette ik collega Mark Stevens. Hij is filmregisseur en tevens docent Film bij het instituut waar ik ook les gaf. En als ik met iets veel heb, is het film. Het was dan ook al een paar jaar een stiekeme wens van mij om verhalen voor films te schrijven, oftewel filmscenario’s. Ik was benieuwd of ik het zou kunnen. Mark gaf aan dat hij als regisseur zijn portfolio met korte films wilde uitbreiden, waarna ik aangaf dat ik het schrijven van filmscenario’s wilde leren. Eén en één was twee en zo begon ik echt werk te maken van mijn stiekeme wens.

Mark had zelf al wat verhaalideeën op de plank liggen, waar ik eventueel mee aan de slag kon. Ik pikte er een verhaal uit dat mij aansprak en ging vervolgens aan de slag met mijn eerste filmscript. Bij de vierde versie gaf Mark aan dat dat script voor nu goed genoeg was en gelezen zou gaan worden door de echte profs uit zijn netwerk.

Het gaat nog even duren voordat de film echt af is. Zo dient het script eerst officieel af te zijn, genoeg subsidie binnengehaald te worden en het hele productieteam verzameld te zijn. Daarna ook nog het scouten van locaties, het casten van acteurs en het plannen van de opnamedagen. Als ik Mark mag geloven kan de film dan in het najaar van 2020 af zijn. Dus nog een hoop geduld totdat ik op de set sta mee te kijken en de befaamde kreet ‘En… Actie!’ hoor.

In mijn volgende blogs vertel ik meer over hoe het schrijfproces van het filmscenario in zijn werk ging. To be continued!